Warto wiedzieć!

Ochrona malin przed chorobami

Maliny w porównaniu np. do truskawek na jednym stanowisku uprawiane są przez kilka, a w warunkach wyjątkowo sprzyjających tej uprawie czasami nawet i kilkanaście lat. Dlatego bardzo ważne jest zarówno dobre przygotowanie stanowiska po ich uprawę jak i używanie do założenia plantacji zdrowego, wolnego od chorób i patogenów materiału szkółkarskiego – informowała prof. Anna Bielenin podczas szkolenia zorganizowanego w DODR we Wrocławiu.

Program ochrony maliny

Jak informowała prof. A. Bielenin, sama tylko ochrona chemiczna malin może być niewystarczająca w ograniczeniu nekroz pojawiających się na pędach maliny. Koniecznym tutaj zabiegiem będzie wycinanie młodych pędów, połączone z ochroną chemiczną.

Więcej na jagodnik.pl

Maliny


Meeker

(‘Willamette’ x ‘Cuthbert’) Waszyngton, USA

Jakość owoców :

Małe (przeciętnie 2-5 g), smaczne, o intensywnym aromacie, jędrne, w kształcie ściętego stożka, ciemnoczerwone, błyszczące.
Po zbiorze w niewielkim stopniu miękną i ciemnieją,
trwałe w obrocie.

Zbiór owoców :

Średnio wczesny termin dojrzewania (wcześniejszy niż ‘Glen Ample’), plenna (przeciętnie 3-4 kg/mb), okres zbioru: 4 tygodnie, łatwy zbiór (przeciętnie 2-3 kg/godz.).

Wzrost roślin :

Wzrost średni do silnego, odmiana szybko rosnąca, nadaje się do uprawy w systemie V, dobry i wyrównany wzrost młodych pędów.

Podatność na choroby:

Umiarkowana do średniej podatność na choroby pędów. Pędy podmarznięte zimą stają się podatne na choroby. Odporna na choroby korzeni, niewielka podatność na szarą pleśń. Nie jest wrażliwa na choroby wirusowe, średnio odporna na mróz.

Minimalne zamówienie:  1 000 sztuk



« Powrót