Warto wiedzieć!

Ochrona malin przed chorobami

Maliny w porównaniu np. do truskawek na jednym stanowisku uprawiane są przez kilka, a w warunkach wyjątkowo sprzyjających tej uprawie czasami nawet i kilkanaście lat. Dlatego bardzo ważne jest zarówno dobre przygotowanie stanowiska po ich uprawę jak i używanie do założenia plantacji zdrowego, wolnego od chorób i patogenów materiału szkółkarskiego – informowała prof. Anna Bielenin podczas szkolenia zorganizowanego w DODR we Wrocławiu.

Program ochrony maliny

Jak informowała prof. A. Bielenin, sama tylko ochrona chemiczna malin może być niewystarczająca w ograniczeniu nekroz pojawiających się na pędach maliny. Koniecznym tutaj zabiegiem będzie wycinanie młodych pędów, połączone z ochroną chemiczną.

Więcej na jagodnik.pl

Maliny


Polka

Odmiana wyhodowana w Sadowniczym Zakładzie Doświadczalnym w Brzeznej. Jest odmianą powtarzającą, ale owocuje głównie na jednorocznych pędach. Dojrzewanie owoców rozpoczyna się na przełomie lipca i sierpnia i trwa zazwyczaj trzy miesiące. Charakteryzuje się średnim wzrostem. Roślina wytwarza kilkanaście średnio wyrównanych pędów wysokości około 1,5 m z niewielką liczbą małych kolców. Owoce są duże lub średnie, nieco wydłużone, zwarte o barwie żywoczerwonej  z połyskiem, smaczne. Znaczenie gospodarcze odmiany jest duże. W wielu regionach na świecie jest uprawiana pod osłonami jako odmiana deserowa. W Polsce uprawia się głównie w warunkach polowych z przeznaczeniem do przetwórstwa.

Minimalne zamówienie:  1 000 sztuk



« Powrót