Warto wiedzieć!

Ochrona malin przed chorobami

Maliny w porównaniu np. do truskawek na jednym stanowisku uprawiane są przez kilka, a w warunkach wyjątkowo sprzyjających tej uprawie czasami nawet i kilkanaście lat. Dlatego bardzo ważne jest zarówno dobre przygotowanie stanowiska po ich uprawę jak i używanie do założenia plantacji zdrowego, wolnego od chorób i patogenów materiału szkółkarskiego – informowała prof. Anna Bielenin podczas szkolenia zorganizowanego w DODR we Wrocławiu.

Program ochrony maliny

Jak informowała prof. A. Bielenin, sama tylko ochrona chemiczna malin może być niewystarczająca w ograniczeniu nekroz pojawiających się na pędach maliny. Koniecznym tutaj zabiegiem będzie wycinanie młodych pędów, połączone z ochroną chemiczną.

Więcej na jagodnik.pl

Maliny


Radziejowa

Owocuje na pędach dwuletnich. Termin owocowania: wczesny, druga połowa czerwca, tydzień wcześniej  niż odmiana Laszka. Roślina gęsto pokryta niewielkimi kolcami. Pędy owocujące są średniej długości. Owoce duże, stożkowate, czerwone z niewielkim połyskiem, atrakcyjne, smaczne i jędrne. Mało podatne na uszkodzenia mechaniczne w czasie zbioru i transportu. Odmiana mało podatna na zamieranie roślin. Kierunek produkcji: deserowy/przetwórczy. Rośliny są mało podatne na przemarzanie, lecz pąki mogą być uszkadzane w czasie silnych mrozów.

Minimalne zamówienie:  1 000 sztuk



« Powrót