Choroby roślin

Chrząszcze szparagów
Crioceris duodecimpunctata=czerwone;                                                                                                           Crioceris asparagi=niebieskie

Te niebieskie i czerwone chrząszcze składają jaja na krzakach. Larwy obgryzają krzaki powodując, że łodygi stają się brązowe i zmniejszają plony w następnym roku. Szkody mogą być zwłaszcza wyrządzone w pierwszym i drugim roku zbiorów. Choroba zazwyczaj rozpoczyna się przez zaatakowanie kilku roślin, ale szybko się rozprzestrzenia.

Mszyca szparagów
Platyparea poeciloptera

Ta ciemna mucha z jasnymi kropkami na skrzydłach może być łatwo zauważona na polu szparagów. Muchy są aktywne od końca kwietnia do początku lipca. Rocznie występuje tylko jedno pokolenie. Składają one jaja na końcach młodych łodyg. Larwy wygryzają dziury w łodygach, przy podłożu i przepoczwarzają się w łodygach. Zarażone łodygi rosną pokrzywione i przedwcześnie obumierają. Mszyce są najbardziej aktywne podczas upalnej pogody. Oprócz używania środków owadobójczych usuwanie drzewek na zimę zmniejsza ryzyko infekcji.

Delia Platura

Delia Platura składa jaja wewnątrz łodyg podczas okresu zbiorów. Larwy wygryzają dziury w łodygach, sprawiając, że są one niezdatne do spożycia. W niektórych latach rośliny są zakażone insektami w niektóre nie.

Szparagi


Gijnlim

Gijnlim F1 to 100% męskie hybrydy, nadają się zarówno do uprawy białych i zielonych szparag w klimacie umiarkowanym. Odmiana wczesna. Rośnie zarówno w glebach piaszczystych i gliniastych. Najlepsza gęstość sadzenia to od 3 do 3,5 rośliny na m².

Zagęszczenie roślin, jednocześnie zapewniając wyższą wydajność, może na koniec roku prowadzić do przyspieszonego spadku grubości łodygi. Gijnlim ma bardzo wysoki potencjał produkcyjny i doskonałą jakość. Gijnlim ma bardzo dobrą zamkniętą końcówkę, jest prosty, gładki i mało podatny na rdzę.



« Powrót