Choroby roślin

Chrząszcze szparagów
Crioceris duodecimpunctata=czerwone;                                                                                                           Crioceris asparagi=niebieskie

Te niebieskie i czerwone chrząszcze składają jaja na krzakach. Larwy obgryzają krzaki powodując, że łodygi stają się brązowe i zmniejszają plony w następnym roku. Szkody mogą być zwłaszcza wyrządzone w pierwszym i drugim roku zbiorów. Choroba zazwyczaj rozpoczyna się przez zaatakowanie kilku roślin, ale szybko się rozprzestrzenia.

Mszyca szparagów
Platyparea poeciloptera

Ta ciemna mucha z jasnymi kropkami na skrzydłach może być łatwo zauważona na polu szparagów. Muchy są aktywne od końca kwietnia do początku lipca. Rocznie występuje tylko jedno pokolenie. Składają one jaja na końcach młodych łodyg. Larwy wygryzają dziury w łodygach, przy podłożu i przepoczwarzają się w łodygach. Zarażone łodygi rosną pokrzywione i przedwcześnie obumierają. Mszyce są najbardziej aktywne podczas upalnej pogody. Oprócz używania środków owadobójczych usuwanie drzewek na zimę zmniejsza ryzyko infekcji.

Delia Platura

Delia Platura składa jaja wewnątrz łodyg podczas okresu zbiorów. Larwy wygryzają dziury w łodygach, sprawiając, że są one niezdatne do spożycia. W niektórych latach rośliny są zakażone insektami w niektóre nie.

Szparagi


Horlim

Horlim F1 w 100% męska hybryda. Nadaje się do uprawy białych szparagów w klimacie umiarkowanym. To odmiana średnio-wczesna. Horlim może być uprawiany na dobrze odsączonych glebach.

Najlepsze wyniki osiąga się o gęstości sadzenia od 3,5 do 4 roślin na m2 i głębokości od 18 do 20 cm. Z praktyki wiadomo, że Horlim to powolny start, ale po wielu latach zbierania zapewnia produkcję na wysokim poziomie. Horlim gwarantuje dobry poziom produkcji i doskonałą jakość. Przewaga owocu w I klasie to jest od 20 do 28 mm. Liście Horlim są dość krótkie i zwarte.



« Powrót